DEC '10 D1 fantastisch

05 Apr 2014

Na het 2-2-gelijkspel tegen Rijssen Vooruit D1 moest DEC ’10 D1 de thuiswedstrijd tegen ATC D4 winnen om nog serieus mee te doen voor de hoogste plaats op de ranglijst. Alle spelers van de combinatieclub waren zich daar terdege van bewust en zetten zich keihard in om deze overwinning uit het vuur te slepen. Dat lukte. ATC werd overrompeld door het goede spel van DEC ’10, dat de bezoekers met een 3-1 nederlaag terug naar Hengelo stuurde.

Vanaf het begin van de wedstrijd was DEC ’10 de betere ploeg en ATC werd flink onder druk gezet. Met name Stan Damveld was onhoudbaar voor de rechtsback van de bezoekers, die binnen het kwartier uit het veld werd gehaald en naast een ploeggenoot op de reservebank mocht plaatsnemen.

DEC ’10, dat met Youri Wiltink en Jelle Luttikhedde op de bank begon, had toen al drie kansen gehad. De eerste twee keer ging de bal na een schot net voorlangs het doel, maar zoals het spreekwoord zegt is driemaal scheepsrecht. Stan Damveld maakte een mooie actie en schoot de bal tussen de benen van de keeper door in het doel: 1-0 en vreugde bij DEC ’10. De verdediging van ATC bleef onzeker, maar veel meer kansen kwamen er niet. Eén van de bezoekers dacht Stan Damveld te kunnen afstoppen door hem behoorlijk hard onderuit te schoppen en kreeg tot zijn ontzetting van scheidsrechter Ruben Hilhorst een gele kaart voorgeschoteld. DEC ’10 speelde als een team, iedereen was alert, actief en de spelers konden elkaar goed vinden. ATC viel erg tegen voor een koploper en werd voor de ranja geen moment zodanig gevaarlijk dat het bibberen werd voor alles wat DEC ’10 was. Dat was uiteraard ook de verdienste van het middenveld, de verdediging en de doelman van DEC ’10.

Natuurlijk was de leiding van de combinatieclub in de rust erg tevreden over het vertoonde spel, in tegenstelling tot de collega’s van ATC. Maar het besef was er ook dat DEC ’10 er nog lang niet was. ATC kwam beter uit de kleedkamer en de eerste 10 minuten na de rust werd de ploeg ook gevaarlijker. De ploeg wilde niet verliezen en kreeg een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. Eén van de aanvallers van de bezoekers werd onreglementair gevloerd binnen de 16 meter en dat werd bestraft met een penalty. En dat vijf minuten na de hervatting. Maar blijkbaar was de scherpte er niet bij ATC, want de speler die de taak op zich kreeg om het vonnis te vellen over DEC ’10, schoot de bal via de paal naast. Geluk dus voor de combinatieclub, dat een minuut of vijf later de voorsprong verdubbelde. Rik Sipma, die fysiek zijn tegenstander de baas was, speelde zich voor de zoveelste keer vrij en haalde maar eens uit van 20 meter. Een hard schot, dat onhoudbaar voor de keeper bovenin het doel verdween: 2-0 en dolle vreugde bij DEC ’10. Te vroeg, want ATC gaf zich nog niet gewonnen en kwam drie minuten later terug in de wedstrijd. Fout achterin bij DEC ’10, dat de bal nu niet meer weg kreeg en uiteindelijk wist een speler van ATC de bal via binnenkant paal en een DEC ’10-speler in het doel achter keeper Rick Meijer te schieten: 2-1 en alles weer open. Op jacht naar de gelijkmaker, maar DEC ’10 bleef goed spelen en ging in alle linies uit van eigen kracht.

De leiding van de bezoekers dacht vanaf meer dan 40 meter afstand een handsbal in het strafschopgebied van DEC ’10 te zien. Als het dat al was, dan was het zeker niet opzettelijk, zo oordeelde scheidsrechter Hilhorst, die even later in het andere strafschopgebied wel een handsbal constateerde die in zijn ogen niet door de beugel kon. Penalty voor DEC ’10 en als die benut zou worden, was het in ieder geval een “Vorentscheidung”, zoals onze oosterburen dat noemen. Natuurlijk was ATC het er niet mee eens, maar niemand liet zich intimideren. Op de schouders van Twan Stokkink rustte de lastige taak om de 3-1 op het nog niet werkende scorebord te zetten en toen dat lukte, ging alles van DEC ’10 opnieuw uit zijn dak.

In de slotfase, waarin genoeg tijd werd bijgeteld omdat DEC ’10 in de ogen van de scheidsrechter iets te veel ging tijdrekken, probeerde ATC nog een aansluitingstreffer te maken, maar de jongens van de ploeg uit Hengelo zaten gewoonweg niet goed in de wedstrijd en creërden te weinig gevaar om de verdiende zege van DEC ’10 nog aan het wankelen te brengen. Goed, het veld was zeker geen biljartlaken, de beslissingen van de scheidsrechter werden soms door de leiding van ATC in twijfel getrokken, er waren wat spelers geblesseerd en ziek geweest van ATC, maar dat de ploeg uit Hengelo verloor, lag uiteindelijk voor het grootste deel aan de instelling en het - vooral in de eerste helft – minder goede en alerte voetbal van de spelers zelf. DEC ’10 won verdiend en heeft nu 1 verliespunt minder dan ATC, dat de koppositie verloren heeft aan Rijssen Vooruit D1. De ploeg uit Rijssen heeft wel een wedstrijd meer gespeeld dan ATC en zelfs twee duels meer dan DEC ’10.

DEC ’10 D1 – ATC ’65 D4 3-1 (1-0)
12. 1-0 Stan Damveld